Na voljo morski prašički

MORSKI PRAŠIČEK

Velja za najbolj priljubljenega hišnega ljubljenčka, saj ni napadalen, ni glasen, ne potrebuje rednih sprehodov in ga lahko pustimo samega doma cel dan. Nima neprijetnega vonja, ne grize, ni zahteven glede hrane in je zelo družabna žival, saj se na človeka zelo naveže. Prav zaradi svoje družabnosti, bo najbolj srečen, če bo imel družbo svoje vrste. Bolj bo aktiven, več se bo pogovarjal in hitreje se bo navadil na novi dom.
V obdobju rasti je zelo pomembno, da je izpostavljen direktni sončni svetlobi, saj bo tako lahko absorbiral dovolj kalcija za zdrav in ustrezen razvoj kosti. Vendar nikakor v času največje vročine. Hitro se prestraši, zato je potrebno z njim ravnati mirno in brez hitrih gibov. Ob rokovanju se glasno obnaša.

prasicekhrana

Osnovna prehrana je seno, ki mora biti na razpolago ves čas. Z njim si brusijo zobke, obenem pa jih zaposli. Potrebuje tudi svežo vodo, ki je lahko iz napajalnika ali posodice. Sam na proizvaja vitamina C, ki mu ga moramo zagotoviti s hrano ali s kapljicami. Zjutraj naj dobi pest briketov. Priviščite mu dnevno korenje, papriko, peteršilj, bučke, blitvo, peso, regrat ipd. Izogibajte se oreščkov in semen, surov krompir ja strupen, tudi čebula, redkev, por in surov fižol so neprimerna živila.

bivaliscehrcek

Priporočam kletko dolžine 100 cm ali več. Primerna je tudi ograda, ki se sestavi poželji, saj bo tako imel več prostora za gibanje. V kletki morate imeti nastilj, napajalnik, posodico za hrano in hiško, saj je plaha žival, ki se rada skriva in se tam počuti varno. Vesel bo tudi kakšega tunela ali žepek iz flisa.

prasicekbolezen

Striženje krempljev enkrat mesečno in v primeru dolge dlake, redno česanje.
Prašički so zelo občutljivi na glivice, ki so lahko posledica stresa. Pojavi se brezdlačno mesto, ki je pogost pojav ob selitvi v nov dom. Lahko se prenesejo tudi na človeka, zato je v tem primeru potrebno uporabljati rokavice in razkužit kletko z razkužilom Ekocid ali z alkoholnim kisom v razmerju 1:1. Na območju brez dlak se dobro odnese mazilo lamisil in canesten krema, ki se kupi v lekarni brez recepta. Če je brezdlačno mesto okrog oči je potrebno obiskati veterinarja, ki vam bo predpisal šampon. Priporoča se oronazol ali imaverol.

Izberite svojega bodočega morskega prašička
Pokličite nas: